freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Lurades att köpa domännamn för 14.000:-

Småföretaget Elektro Ohm i Trångsund blev i slutet av augusti kontaktad av Malmöföretaget Europaweb. www.euweb.se. Försäljaren hävdade att ett amerikanskt företag ville registrera domänen Elektroohm.com och Europaweb erbjöd sig att hjälpa dem att skydda namnet för 1950 kronor plus moms.

- Jag kontaktade snabbt vårt eget webbhotell och registrerade adressen själv för 62 kronor. Inte mer än vad en hamburgare kostar, säger Marcus Marjasin, som hjälper Elektro Ohm med deras hemsida. Marcus Marjasin svävar inte på målet om vad han tycker om Europawebs verksamhet.
- Det är skojeri, nästan bedrägeri, säger Marcus Marjasin.

Många drabbade
Internetworld har tidigare varit i kontakt med andra företagare som råkat ut för exakt samma sak. Europaweb, alias Euweb, är dessutom mycket omdebatterat på forum. Det verkar inte bekymra Tom Stach på Europaweb som tycker att det är fullt rimligt att ta 1950 kronor plus moms för en adress som kostar 62 kronor per år hos Loopia.
- Vi gör så mycket för kunderna, säger Tom Stach.

Han förnekar att deras affärsidé är att lura på småföretagare dyra domäner, utan hävdar att Europaweb främst arbetar med att registrera domäner åt spelsajter i en omfattning av 500 åt gången för att styra trafik till sajterna. Han är noga med att påpeka att de inte arbetar åt porrindustrin. Samtalet till svenska småföretag är en ren välgärning för att skydda dem, enlig Stach.

Dick Malmlund på Svensk Handel, som bland annat presenterar en varningslista för skojare, tror inte mycket på Europawebs förklaringar.
- Hur troligt låter det att ett amerikanskt företag skulle sitta och ringa upp svenska småföretag innan de registrerar en domän? Företagare som blir uppringda ska bara strunta i det
, säger Dick Malmlund.

Åtta skojarföretag
Europaweb är inte ensamma om att försöka kränga på småföretagare dyra domäner. Svensk Handel har fått in klagomål på åtta olika företag varav där två företag finns på samma adress. Men företagen listas inte på varningslistan eftersom hanteringen inte självklart är olaglig, men nog så obehaglig.
- I värsta fall hotar de med att företagsnamnet kommer att peka till en porrsajt, säger Dick Malmlund.

Europaweb vill gärna ge sken av att vara ett internationellt företag med huvudkontor i England. Till saken hör att det går att skaffa ett aktiebolag i Storbritannien för några pund via nätet. Det är en metod som modemkapare tidigare har utnyttjat. Och enda referensen Internetworld hittar till Europawebs huvudkontor i England är en adressuppgift på någon slags Gulasidorna på nätet.

En snabb blick på Europawebs hemsida, www.euweb.se, gör det pinsamt tydligt att de handlar om amatörer som knappast kan något om sökmotoroptimering eller driva trafik till stora spelsajter. Det är inga vassa skojare direkt, men Dick Malmlund på Svensk Handel tror att de säkert lurar en och annan.
- Det finns exempel på företag som betalt upp till 14 000 kronor för sju olika domäner, säger Dick Malmlund.

Svensk Handels klagolista
Domänförsäljare som Svensk Handel har fått in klagomål på:

DomänRegistreringar Sellnet Group AB*
Domänregistreringar Europa*
EuropaWeb KB alias Juristfirman Mårtensson KB
Domän Direkt (Strigo AB)
Webbmedia Consulting
B.one
Deutsche Messe
Worl Net Registry Ltd
* Samma adress.
Källa: Svensk Handel