freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Netsky toppade viruslistan i augusti

Med 13 procent av den totalt virusaktiviteten så toppade Netsky i listan över mest spridda virus i augusti månad. Masken Zotob, och andra varianter som utnyttjat samma lucka, nådde aldrig upp i ens en procent av virusaktiviteten. Det visar säkerhetsföretaget Fortinets augustirapport.

Att viruset ändå fick relativt stort utrymme i media beror enligt Fortinet delvis på att masken snabbt slog till mot nyhetsbyråer och tidningar så som CNN, ABC och New York Times.

- Zotob spreds över snabbare i nyheterna än över Internet, säger Guillaume Lovet Fortinet.

Samtidigt så skriver Fortinet i rapporten att det går att se en tendens i hur virusmakarnas motiv förändras. MsBlaster nöjde sig med att sprida budskapet ?Bill Gates, sluta tjäna pengar och fixa dina program?. Efterföljande Sassers skapare angav att anledningen var att han ville skapa lite arbete för sin mor som arbetade på en datasäkerhetsfirma. Den senaste masken Zotob skapades av ett syfte, att tjäna pengar.

Fortinet listar följande hot som de mest spridda i augusti. Siffrorna i procent anger hur stor andel de hade i den totala virusaktiviteten.

1 W32/Netsky.P-mm 13%
2 W32/MyTob.EK-mm 3%
3 W32/Zafi.B-mm 3%
4 W32/Zafi.D-mm 3%
5 HTML/Ebay-phish 2%
6 W32/MyTob.fam-mm 2%
7 Possible_MyTob.G 2%
8 Possible_Netsky.P 2%
9 W32/Mitglieder.CD.gen-tr 2%
10 Adware/180Solutions 2 %