freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Vad har du i rooten..?

F-Secures säkerhetsexpert Johan Jarl var förra veckan i Dublin under den 15:e upplagan av den årliga konferensen Virus Bulletin.

Hetaste samtalsämnet? Jo, Rootkits.
- Rootkit blir vanligare och vanligare. De går in på en så låg nivå i operativsystemet att de kan dölja vissa tjänster och registrvärden. Hittills känner jag bara till ett fall i Sverige, men det kan bli ett stort problem i framtiden, säger Johan Jarl.

Virus av typen rootkit döljer sina processer för antivirusprogrammen så att de inte hittas. Tekniken kommer ursprungligen från Unix- och Linuxvärlden. Root betyder där att användaren har administratörsrättigheter. Rootkit-tekniken användes först för att filtrera listningar av filsystemet, med ls-kommandot.

- Nu har metoden överförts till Windowsvärlden för mindre bra syften. Antivirusföretagen jobbar på att hitta lösningar för det här.

Ett annat ökande problem är virus för mobiltelefoner. Förra året var fenomenet i princip okänt. Nu finns 100 olika virus, varav 60 är inriktade på mobiler med Symbian som operativsystem, till exempel Nokiatelefoner. Masken Cabir dök i somras upp i Göteborg och på senare tid har Commwarrior börjat dyka upp i Stockholm.

- Mobila virus blir nog ett stort problem om ytterligare 1-2 år.