freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Ännu ett spionprogram på Sony BMG:s cd-skivor

Sony BMG:s experimenterande med kopieringsskydd, så kallad Digital Rights Management (DRM) ser ut att stå företaget dyrt. Företaget har återkallat alla osålda musik-CD-skivor med det rootkit-behäftade kopieringsskyddet Extended Copy Protection (XCP) från brittiska First 4 Internet. Och i fredags drog skivbolaget igång det inskicksprogram som gör det möjligt för konsumenter att byta ut sina XCP-skyddade skivor kostnadsfritt. Antalet titlar är nu uppe i 52, en bra bit över de 20 som Sony förs medgav hade skyddet.

Konsumenterna får dock vänta på det avinstallationsprogram som ska se till att de utan problem kan bli av med den farliga kod som XCP-skyddet är eftersom de två försök med avinstallationsprogram som Sony hittills gjort visat sig öppna ännu allvarligare säkerhetsluckor.

Under tiden har ett annat kopieringsskydd, som Sony BMG använder, också hamnat i rampljuset. Suncomm Internationals Mediamax har kritiserats för att det också uppvisar ett spionprogramliknade beteende. Och när Sony tillhandahåller ett avinstallationsprogram för det så visar sig det också öppna svängdörrar på datorn, hävdar datavetenskapsstudenten J Alex Halderman, som pekade ut Mediamax beteende, i bloggen Freedom-to-Tinker. Säkerhetsföretaget Secunia bedömer den brist som orsakas som mycket kritisk.

Så Sony och Suncomm tvingades i torsdags att även stoppa distributionen av avinstallationsprogrammet till Mediamax.