freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Trojan angriper Windowssårbarhet

I tisdags släppte Microsoft sina månatliga säkerhetsuppdateringar. Novemberbulletinen innehöll en uppdatering. Av Microsoft har den klassificerats som kritisk, och att en lyckad attack kan i värsta fall ge angriparen total kontroll över systemet.

Nu rapporteras om en trojan som utnyttjar sårbarheten. Angreppet gör inte att kontrollen av systemet helt hamnar i den obehöriges händer, men väl sätts i ett överbelastningsläge genom att hänga explorer.exe

Trojanen kallas Troj_Emfsploit.A och har identifierats av antivirusföretaget Trend Micro. Sårbarheten drabbar Windows 2000, Windows XP samt Windows 2003 Server. Den kan utnyttjas av program som visar grafikfiler av formaten EMF och WMF. Filerna kan öppnas med exempelvis Officeprogram, Outlook Express och Internet Explorer.

Den här gången verkar det som sagt röra sig om en trojan som ställer till med relativt ringa skada, men när någon eller några efter bara två dagar har skapat en trojan är risken överhängande att fler, kanske farligare, kommer. Enligt rapporter finns det dessutom offentligt ute skadlig kod som utnyttjar sårbarheten.

Enklaste sättet att skydda sig är att besöka Windows Update samt att aktivera automatiska uppdateringar i Windows.