freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

BBC Testar datorsäkerheten

Det har gjorts massor av test som visar hur lätt en vanlig PC infekteras av virus, trojaner och andra hemskheter. Ändå envisas många att köra helt oskyddat. Nu är det brittiska BBC:s tur att utreda exakt hur osäker en dator med Windows XP egentligen är. Brittiska BBC har en ny artikelserie om nätbrottslighet. I den första artikeln som publicerades idag så testar man hur (o)säker en standard-PC med Windows XP Home är. Testet gick till så att man installerade XP Home rakt upp och ner i en virtuell maskin med hjälp av VMWare och sedan kopplade man upp sig på nätet. Sedan gick man ifrån datorn.

Efter sju timmar online så hade testdatorn drabbats av 11 olika besök av masken Blaster, 3 olika attacker av masken Slammer, en attack mot Microsoft IIS Server, 2-3 intrångsförsök och 36 fejkade varningar via Windows Messenger. (De senare är ofta länkar till trojaner eller spyware). Då ska man ändå hålla i minnet att datorn endast varit påslagen. Hade någon dessutom använt datorn (surfat eller fildelat) skulle antalet attacker förmodligen vara betydligt högre.

Visserligen hade antalet attacker mot datorn varit betydligt färre om man hade uppgraderat Windows, installerat antivirus och anti-spyware samt skaffat en brandvägg. Men det är betydligt fler än man tror som kör helt oskyddat. BBC:s test visar tydligt att en oskyddad dator har tagits över av hackare inom ett dygn. Oftast är ägaren dessutom helt ovetande om att hans dator används i olagliga syften. Till exempel så blev BBC:s testdator attackerad av en dator som fanns hos en hjälporganisation. Man bör även vara medveten om att en kapad dator kan spara alla dina tangenttryckningar och sålunda kan känslig information spridas till obehöriga.