freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Datakraschernas tio i topp

En dator tappad från en helikopter och en hårddisk med smält banan på. Havererade hårddiskar som folk vill få lagade är av de mest skilda slag. Norska datarekonstruktionsfirman Ibas har sammanställt en lista med årets mest uppseendeväckande hårddiskhaverier som kunder lämnat in till dem.

10. En bärbar dator som tappats från en helikopter i Monaco.

9. Datatvätt. En resande på väg mellan London och Warszawa hade en necessär med sig där schampo- och tvålflaskorna sprang läck.

8. Den brittiske standupkomikern Dom Joly tappade sin dator innehållande tusentals foton, musik och en halv bok han höll på att skriva.

7. Servrar och datorer vid datavetenskapliga institutionen på ett brittiskt universitet fattade eld en helgmorgon. Rök- och fuktskador att åtgärda.

6. En banan glömdes på en kunds externa hårddisk. Bananen började smälta och sipprade ned i hårddisken.

5. En hel del hårddiskar som körts över av lastbilar och andra fordon.

4. Tionde gången gillt. En man som omformaterat sin hårddisk tio gånger greps av ångest och ville ha tillbaka sin data.

3. En så kallad "vattentät" kamera visade sig läcka in när en man snorklade med den.

2. Universitetsläraren som var trött på att hans hårddisk gnisslade och beslutade därför sig för att olja den med lite WD-40.

1. En person hade fått sin hårddisk kraschad och beslutade sig därför att sända den till Ibas. Det stora problemet var inte den ursprungliga kraschen utan att hårddisken var invirad i ett par smutsiga strumpor, vilket inte gav tillräckligt skydd under transporten. Hårddisken skadades därför ytterligare.

Enligt Ibas var tiden och resurserna som krävdes för att åtgärda problemen varierande, men att det till slut gick bra i samtliga fallen.