freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Fiskare gripen i USA och Rumänien

Nyligen togs en internationell liga som genom slugt nätfiske lurat tusentals personer på pengar. En internationell nätfisekliga, som främst opererat i USA och Rumänien, sprängdes nyligen av de båda ländernas myndigheter. Säkerhetsföretaget Sophos välkomnar nyheten och berättar att ligan stulit personuppgifter från tusentals privatpersoner och företag.

Ligan använde sig av nätfiske, där e-postmeddelanden skickades ut till intet ont anade privatpersoner och företag. Breven innehöll länkar till hemsidor som försökte efterlikna riktiga bankers hemsidor och när någon försökte logga in samlade hemsidan in inloggningsuppgifterna. Enligt amerikanska myndigheter skickade ligan ut över 1,3 miljoner meddelanden i en enda attack.

Efter att ligan, vars kärna tros finnas i Rumänien, fick in uppgifter om inlogningsuppgifter skickades de över till medarbetare i USA. Där skapades kreditkort med de erhållna uppgifterna som de sedan prövade att göra små uttag med i bankomater. Om korten fungerade tömdes kontona på pengar och en andel av pengarna skickades slutligen tillbaka till Rumänien.

Det här var en ovanligt välorganiserad liga, som jobbade internationellt, och amerikanska och rumäniska myndigheter har gjort ett jättebra jobb med att spåra brottslingarna, säger Graham Cluley på Sophos.

0 kommentarer