freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Lita inte på ditt antivirus program

Många ovana avändare tror sig att deras dator är fri från virus, spyware, maskar och så vidare, bara för att de har ett säkerhetspaket installerat på datorn. Detta är ungefär som att man inte kan krocka bara för att man använder säkerhetsbälte i bilen.

Ett uppdaterat antivirus program skyddar, men det skyddar inte mot allt. För att enklast kontrollera att antivirus programmet fungerar som det skall, så bör man lite då och då besöka en online-scanner för att kontrollera så att allt är ok. Det kan vara så att det skydd man använder är bra, men kanske inte hittar vissa typer av oönskade program så som spyware, adware eller annan typ av malware.

Naturligtvis skall man då inte användas sig av samma tillverkare som man redan har när man väljer en online-scanner. Så om man t.ex. har Symantecs Norton Antivirus installerat, så bör man välja någon annan, till exempel Kaspersky eller BitDefender. En annan viktig sak när det gäller antivirus program är att konstant hålla det uppdaterat, eftersom att ett gammalt och ouppdaterat antivirus inte hittar nyare virus och på så sätt kommer dessa in i maskinen, och kan spridas vidare.

Blue screen of death

Ett annat vanligt misstag endel gör är att installera två antivirus program, för då är man dubbelt så skyddad. Detta är helt fel och många gånger blir det konflikter mellan dessa, och i bästa fall blir datorn långsam och i värsta fall startar den inte i huvud taget, utan ger en så kallad "blue screen of death".

För att undvika detta så skall man ALLTID avinstallera sitt tidigare antivirus program och starta om datorn innan man installerar den ny inköpta programvaran.

Har man inget antivirus, och inga pengar att köpa ett för så finns det hyffsade gratis program även här, bäst är Avast! Home Edition, som är på svenska för er som har lite problem med det engelska språket.

Har man ett så kallat säkerhetspaket, brukar man ha skydd även mot spyware, adware, crimeware och andra typer av malware, har man dock ett renodlat antivirus program kan man vara utan detta skydd, och då kan det vara bra med ett extra skydd mot dessa typer av skadliga, och irriterande, program.

Idag finns det ett otal olika tillverkare av dessa, men personligen rekommenderar jag SpyBOT - Search & Destroy, då det finns på svenska och faktiskt är gratis. Ett annat kompliment är SpywareBlaster, som hindrar att vissa program kan smyginstalleras på din dator, men även att kända internet sidor med skadligt innehåll, inte kan besökas av din webläsare.

0 kommentarer