freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

SATA 3.0 blir dubbelt så snabb.

De flesta hårddiskar som i dag säljs är utrustade med SATA-anslutning, och ungefär 80% av alla nya datorer levereras med SATA-hårddiskar. Alla dessa hårddiskar är anpassade för SATA 2.6. Vilket är den standard som råder i dag, men inom kort är det dags att stifta bekantskap med SATA 3.0.

Den nya SATA-versionen väntas vara klar innan årsskiftet och är dubbelt så snabb som sata 2.6. Överföringshastigheten ligger i runda tal på 6Gb/s.

Redan nu har Serial ATA International Organization delat ut delar av specifikationerna för SATA 3.0 till organisationens medlemmar. De har nu fått chansen att börja utvecklingen av SATA 3.0-produkter. Förutom bättre prestanda innehåller SATA 3.0-specifikationen även förbättringar gällande strömmande data och strömförbrukning. Standarden ska vara fullt kompatibel med tidigare SATA-versioner.

Även om det kommer ut SATA 3.0-produkter på marknaden redan vid årsskiftet eller strax därefter, så lär det dock dröja innan de blir intressanta för gemene man. För att utnyttja de högre hastigheterna krävs det nämligen att man har ett moderkort som stödjer detta, och det är knappast särskilt många som byter ut sitt kort bara för att få tillgång till ett snabbare SATA-gränssnitt eftersom SATA 2.6 i de flesta fall duger gott.

Källa: Digi.no


0 kommentarer