freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Skaparen av Botnätet Shadow är gripen

En 19-årig holländare och hans lillebror arresterades nyligen av Holländsk polis via samarbete med amerikanska FBI. De två misstänkta har legat bakom botnätet Shadow, och fångades när de försökte sälja nätet till en 35-årig brasilianare.

Botnät är i sig en relativt modern företeelse och bygger på ett samverkande nätverk av infekterade datorer som samordnas för angrepp mot siter och andra resurser på internet.

Även om detta botnät var uppemot 150 000 datorer stort vid ett tillfälle, var det mest utmärkande att det använde sig av social ingenjörskonst för sin spridning.

Via Windows Live Messenger skickade nätet ut meddelanden som uppmanade användare att klicka på en länk och köra igång ett program. Avsändaren var ofta maskerad till att se ut som någon offret redan hade på sin Messenger-kontaktlista. De som klickade på länken dirigerades till en webbsida och uppmanades där att ladda ned ett program för installation. Förvånansvärt nog följde många uppmaningen och gav nätet den tillväxt förövarna hoppats på.

Shadow prissattes till 25 000 euro av de två tonåringarna när de försökte genomföra försäljningen. I kronor räknat motsvarar det 237 000 kronor och är enligt polisen orimligt högt för ett nät av den storleken.

Virusforskaren Roel Schouwenberg kommenterar samtidigt det hela med att inte mycket verkar ha hänt när det gäller säkerhetstänkande. Internetanvändare idag verkar vara precis lika lättlurade som de var för 10 år sedan.

Källa: Networkworld


0 kommentarer