freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Fler Rootkit's för Linux på väg.

Det är Immunitys program DR, Debug Register, som sedan i torsdags finns som öppen källkod. Programmet är ett verktyg för säkerhetstester. Det kan till exempel användas för att dölja bakdörrar och andra former av skadlig kod.

Det som gör DR speciellt är dess förmåga att gräva sig djupt in i en servertjänst och maskera sig själv som en kernel-debugger. Genom att använda en processors inbyggda system för att skapa "interrupts" kan den undvika en del av de spärrar som inneburit stopp för tidigare rootkits som manipulerat operativsystems anropstabeller.

Just den funktionen är intressant eftersom fler och fler Linuxdistributioner härdar sina anropstabeller mot ändringar och program mot rootkits, som chrootkit, och rkhunter aktivt letar efter just den typen av förändringar.

Säkerhetsexperten Joachim Strömbergson menar att det säkert underlättar för dem som vill skapa skadliga program och för de skript-ungar som vill köra dem. Men detta innebär inte slutet för säkerhet på Linux.

- Det finns en massa andra verktyg också. Dessutom måste du ju komma åt att köra ett sånt här program också. Den accessen har inte alla automatiskt, säger Joachim Strömbergson på Informasic.

Källa: The Register


0 kommentarer