freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Skype & Paypal konton hackas tillsammans

Klaus Zimmerman, en av de drabbade berättar för The Register att hans inloggning bara slutade fungera förra månaden. I likhet med många andra som drabbats jobbar han inom databranschen och är rimligt bra på att välja lösenord och hålla sin dator ren från skadlig kod. När hans bror berättade att han sett honom online nyligen, fast utan bild och registrerad som boende i Tyskland blev han ännu mer förvånad.

Det mönster som framträder är att samtidigt som användaren tappar kontrollen över sitt Skype-konto börjar pengar dras från deras Paypal-konton till det Skype-konto de just tappat kontrollen över. Trots ihärdiga försök att kontakta Skype och Paypal händer sen inget på flera veckor eller månader. Det enda som kommer tillbaka är automatgenererade svar om att problemet är känt och att företaget arbetar med att lösa det.

Enligt The Register finns sedan juni i år många rapporter om att Paypal-användare upptäckt att de debiterats för Skype-tjänster som de inte beställt. Varken Skype eller Paypal har velat kommentera dataintrången annat än med att de känner till problemen och arbetar på att lösa dem. I Skypes fall är planen att utbilda användarna hur de ska skydda sig.

Hur kontostölderna går till är oklart. Ingen av de drabbade har rapporterat om phishing eller andra former av bedrägeri. Skype krypterar användarnamn och lösenord vid inloggning vilket borde försvåra en man-in-the-middle attack (även kallad Janus-attack).

Den Skype-användare som vill skydda sig kan konfigurera sitt konto så att det inte är möjligt att föra över pengar automatiskt från Paypal eller andra betalningstjänster.

En annan bra idé är att göra back-up av sina kontaktlistor. När Klaus Zimmerman fick tillbaka sitt konto efter lång tid var alla hans kontakter borta. Och han är orolig för vad hans konto kan ha använts till under tiden.
- Kanske någon gång får jag ett elakt mail, som undrar om inte det var jag som gjorde det eller det.


0 kommentarer