freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Är Nigeriabreven historia nu?

Vem har inte fått ett nigeriabrev som lovar stora pengar för den som hjälper till med en eller annan transaktion? Nu verkar myndigheterna i bland annat Nigeria ta i på allvar mot bedrägerierna.

Enligt CNN har en tre år lång satsning mot ekonomisk brottslighet nu börjat ge resultat.

Nuhu Ribadu som är chef för Nigerias kommission mot ekonomiska brott säger att mellan maj 2003 och juni 2004 har pengar och tillgångar för mer än 700 miljoner dollar beslagtagits.

Mer än 500 misstänkta ska också ha gripits, över 100 fall är i domstol och ytterligare 500 under utredning.

Den kommission som Ribadu är chef för vann en stor seger i maj då Mike Amandi dömdes till 16 år i fängelse. Detta för att han satt upp en webbplats där han låtsades vara Ribadu själv och sålde falska kontrakt för upphandlingar.

Det finns många olika förklaringar till att just Nigeria står för en så stor del av bedrägerierna på Internet. Hög utbildningsnivå, Afrikas största befolkning på 130 miljoner, engelskt modersmål och stor arbetslöshet bland unga akademiker har nämnts.

Dessutom frodades bedragarna under Nigerias 15 år av brutal men korrupt militärdiktatur. Sedan sex år är dock Nigeria en demokrati igen och president Olusegun Obasanjo får beröm från USA för sin kamp mot brottsligheten.

FBI, Interpol och andra polisstyrkor har hjälpt till med kunskap och utrustning.