freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Virus? Så smittas du trots att du skyddar dig

För ett par kvällar sedan kunde CNN:s tittare se hur de vanliga inslagen avbröts för närmast hysteriska virusvarningar. Runt hela USA började datorer med Windows 2000 och tidiga Windows XP-versioner löpa amok och starta om sig själva. Dessa virus har nu börjat infektera datorer i Sverige rapporterar både McAfee och Symantec.

Nu visar det sig att konstruktörerna av maskar och trojanska hästar ofta utnyttjar Microsofts uppdateringar för att skapa sina maskar. Eftersom det dröjer ett tag innan huvuddelen av alla datorer är uppdaterade kan virusskaparna få sina maskar att spridas till en stor mängd datorer. Och de blir farligare och farliga.

Generellt sett är det bra att alla hål kan täppas till så snart som möjligt. Men det är klart att det är en risk med att man går ut med information om ett nytt hål. Det ger virusskapare information som de inte har haft tidigare. Genom att analysera säkerhetsuppdateringen kan de se exakt hur säkerhetshålet ska utnyttjas, säger Joakim von Braun, säkerhetsrådgivare på Symantec.

Mycket handlar om att syftet med angreppen har ändrats. De senaste åren har vi sett att allt fler virusskapare slår sina påsar ihop med ekonomiska brottslingar. Förut var syftet snarare att skapa uppmärksamhet. Nu gör man det för att tjäna pengar. Utpressning mot Internet-baserade företag är också vanligt, där man försöker tvinga dem till att betala en lösensumma för att inte bli utsatta för så kallade DOS-attacker (Denial of Service). Betalar de inte utnyttjar man nätverk med kapade datorer för att få webbservrarna att drunkna under trafik. Och för ett företag som är beroende av sin e-handel är det förstås förödande.

Mängden virus, maskar och trojanska hästar ökar hela tiden. Det dyker upp i snitt en riktigt farlig mask om året. Men den allmänna situationen försämras hela tiden. För tre år sedan upptäckte vi 400 nya maskar på ett halvår. Sista halvåret 2004 upptäckte vi 7 500. Och ökningen fortsätter.Att det blir fler virus, maskar och trojaner att skydda sig mot står alltså klart. Frågan är vad de kan ställa till med. Man kan tänka sig många scenarier. Och många allvarliga tillbud har redan skett. 2004 tog sig en databasmask in i ett amerikanskt kärnkraftverk. Reaktorn var tagen ur drift just då ? i annat fall hade man antagligen varit tvungen att nödstoppa den. Och både kanadensiskt och amerikansk polis har blivit utsatta för attacker som gjort att inte kunnat ta emot larm. Hittills har det inte funnits någon anledning för virusskapare att ställa till med mer skadegörelse än så. Vad terrorister med ett annat syfte kan göra kan man bara spekulera i.

Det bästa man kan göra för att undvika virus är att inhandla ett känt antivirus skydd som Norton Antivirus, McAfee eller F-Secure. Men det är även viktigt att hålla sitt operativsystem välstädat och uppdaterat. Mac har funktionen Programuppdatering, Linux har apt-get eller Yum och Windows har Microsoft Update. Men det hjälper inte mot diverse spyware, adware, modemkapning etc, där måste du ha ett program som är specifikt för detta.

0 kommentarer