freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Se upp för att ge pengar till Katarina

Onlinebedragare har satt i system att efter mänskliga katastrofer försöka lura folk på pengar. Så var det efter tsunamin i sydostasien, och så är också fallet efter orkanen som slagit till mot New Orelans.

Antivirusföretaget Sophos rapporterar om skräppost som cirkulerar om tragedin i södra USA. I skräpposten går att läsa om hur mer än 80 personer dött efter orkanen. Den som vill läsa mer uppmanas gå in på en länk, väl där kommer flera trojaner och spionprogram försöka installeras.

- Om användare klickar på länken i mailet hamnar man på en skadlig hemsida som försöker infektera datorn. I fall datorn infekterats så kan den kontrolleras av kriminella hackare som sedan kan använda den för att spionera, stjäla eller orsaka problem, säger Graham Cluley på Sophos hemsida.

Andra försök till bedrägerier består i hur folk uppmanas att sätta in pengar till PayPal-konton där pengarna påstås gå till naturkatastrofens offer. I själva verket går pengarna in på anonyma konton tillhörande bedragare som försöker profitera på människans vilja att hjälpa till.