freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Bitdefender på första plats i stort tyskt antivirustest.

Tyska AV-Test har bussat tio antivirusprogram mot kända och okända hot. Resultatet mot nya hot var blandat.

Av de tio testade var tre gratisprogram; Avast Home Edition 4.6, Antivir Personal Edition Classic 6.32 och AVG Free Edition 7.1.

Fyra var fristående antivirusprogram som kostar pengar; F-Secure Anti-Virus 2006, Kaspersky Anti-Virus Personal 5.0, McAfee VirusScan 2006 och Bitdefender 9 Standard.

Tre antivirusprogram hade även funktioner mot spionprogram; Panda Titanium 2006 Antivirus + Antispyware och Symantec Norton Antivirus 2006 innehåller skyddet mot spionprogram. Trend Micros PC-cillin Internet Security Suite 2006 är en hel svit. Fjolårets vinnare ZoneAlarm Antivirus var inte med i år. Enligt AV-Test gör dess arkitektur den väldigt långsam att testa.

Först fick alla program smaka på 1518 kända virus. Sen serverades ett zoo med 136 250 bakdörrar, trojanska hästar och bots som samlats in från kunder, honungsfällor och datatidningar.

Efter det testade tyskarna hur ett par generationer gamla versioner av respektive program klarar att hantera nyare hot som kommit efter programmet för att se hur de klarar av att känna igen hot på beteende (heuristik) istället för utseende.

Den fjärde delen bestod i hur bra de olika programmen var på att städa upp efter 110 makrovirus som ställt till ofog med Microsoft Office program.

Den femte delen bestod i att klocka hur snabbt de olika tillverkarna kom ut med definitionsfiler vid 16 virusutbrott under åtta månader under 2005.

Till slut klockades också hur snabbt de olika produkterna klarade en On-demand skanning det vill säga en koll som initierats av att datorn kommit i kontakt med nya filer, inte en beordrad eller schemalagd skanning. Vidare jämfördes hur lätta produkterna var att använda och hur väl deras support fungerade.

Bitdefender kom på första plats, det kom bland de fyra bästa i alla prestandatest och kostar bara 30 dollar. McAfee kom tvåa, Kaspersky trea följd av F-Secure, Symantec, Panda, Antivir, Alwil, Trend Micro, Grisoft och AVG sist.

Alla fick dock minst betyget "Good" och även om de tre gratisprogrammen slutade på sjunde, nionde och tionde plats så är de bättre än att inte ha något skydd alls, skriver PC World.