freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Phishingattackerna ökar nu kraftigt

Allt fler hackerattacker tycks utföras med ekonomiska intressen. Enligt en undersökning med 600 stycken företagsanvändare, utförd av det brittiska datasäkerhetsföretaget Sophos, visade det sig att mängden phishingattacker ökat markant.

En phishingattack utförs genom att sätta upp sidor som liknar exempelvis en banks hemsida, för att därmed kunna lura till sig användares uppgifter.

Av de tillfrågade svarade 58 procent att de får minst ett mejl om dagen med phishingförsök och hela 22 procent av användarna fick mer än fem sådana e-post om dagen.

En annan undersökning, utförd av APWG (Anti-Phishing Working Group), upptäckte 15 244 phishingförsök under december 2005, vilket är en 73-procentig ökning jämfört med samma månad 2004.

De flesta av sidorna stängdes ner inom fem dagar, men vissa var uppe så länge som 31 dagar. USA stod för de flesta av försöken, med mer än en tredjedel av alla hemsidor på servrar från USA, medan Korea och Kina låg på en andraplats.

- Det är företagens egna ansvar att se över säkerheten på sina hemsidor, men när folk försöker förfalska deras sidor finns det inte mycket man kan göra åt saken, säger David Jevans på APWG, som också tror på en ökning av phishingattacker i framtiden.

För den som vill läsa mer om phishing är Wikipedia en bra start. Misstänker du att du håller på att utsättas för en phishingattack? Ta alltid kontakt med företaget i fråga, för att försöka avgöra sidans tillförlitlighet.