freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Slut på supporten för Windows XP SP1

I dag är det slut med support för Windows XP Service Pack 1. För dig som ännu inte uppdaterat till Service Pack 2 är det alltså hög tid att göra det nu.

Nu är det lite mer än två år sedan Microsoft släppte sitt andra säkerhetspaket till Windows XP. Det innebär att det nu, enligt företagets policy, är dags att avsluta supporten för föregångaren Service Pack 1. Det sker i och med morgondagens månatliga säkerhetsuppdateringar, den så kallade patch-tisdagen.

Windows XP Service Pack 1 släpptes 2002, ungefär ett år efter att XP lanserades. Säkerhetspaketet innehöll, förutom en drös lagningar av säkerhetshål, stöd för USB 2 och seriell ATA (sata). Senare släpptes också en uppdaterad variant, SP1a, där Microsoft efter en rättstvist med konkurrenten Sun tvingats plocka bort sin Java Virtual Machine.

I september 2004 var SP2 färdigt. Det servicepaketet erbjuder bland annat förbättringar i brandväggen och en popup-blockerare för webbläsaren. Microsoft arbetar just nu med ett tredje säkerhetspaket till Windows XP och enligt den senaste information PC för Alla tagit del av kommer vi att få se den någon gång under hösten eller vintern 2007.

För att undersöka vilken version av Windows XP du har på din dator kan du högerklicka på Den här datorn och därefter välja Egenskaper. Under fliken System kan du sedan läsa om vilken Windows version du har installerad.