freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Skräppostare lockar med välgörenhet

Ett stort skräppostutskick de senaste två veckorna försöker få mottagaren att ta jobb inom en ideell organisation. Men i själva verket rör det sig om penningtvätt. Att skräppostare försöker profitera på allt som går är inget nytt. Falska nyheter om kända personers död och falsk insamling till katastrofoffer är två exempel. Ett nytt tillvägagångssätt är att försöka locka mottagaren att ta jobb inom vad som påstås vara en ideell organisation.

- De första mailen började dyka upp för omkring två veckor sedan. Vi misstänker att det är nätfiskare som ligger bakom, och att de nu vill tvätta sina pengar, säger Sebastian Zabala, säkerhetsexpert på Panda Software.

Tidigare i höst gjordes massutskick från ett företag som kallade sig för Ship It. Också i detta fall erbjöd de jobb. Vad det egentligen handlade om är oklart. På olika nätforum har det spekulerats om penningtvätt. Vad som var lite speciellt med det fallet är att utskicket var på svenska. De nya utskick som Panda Software beskriver är på engelska.

Om en användare redan hunnit skicka data som namn och bankkontonummer ger vi dem rådet att kontakta sin bank samt polisen för att undvika de problem detta kan medföra.