freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Polisen kopplade ihop fel gatuadress med en ip-adress i en barnporrhärva

Polisen kopplade ihop fel gatuadress med en ip-adress i en barnporrhärva. Först efter en husrannsakan uppdagades misstaget: Tillslaget hade skett mot en helt oskyldig person.
Det var i tisdags som polisen slog till mot ett stort antal personer runt om i landet som misstänktes för barnpornografibrott. De misstänkta hade spårats via sina ip-adresser, en metod som ofta används av polisen för att komma åt kriminella på nätet.

Men spårningen hade gått helt fel till och nu tvärvänder polisen, skriver Svenska Dagbladet. En av personerna som utsattes för en razzia mot sitt hem var helt oskyldig. Polisen hade gjort fel när en gatuadress skulle knytas till ett ip-nummer.

– Man kan göra misstag, det är den mänskliga faktorn helt enkelt, säger Bo Nordgren, kriminalkommisarie på rikskriminalens it-brottssektion till Computer Sweden.

Mannen har nu friats från alla misstankar och fått tillbaka beslagtagen utrustning.

– Man måste verkligen vara noggrann och i det här fallet var vi inte det.

Tillslagen samordnades av Rikskriminalen men utfördes av lokal polis ute i landet. Just detta tillslag utfördes av polisen i Värmland, som nu menar att det är Rikskriminalens misstag som gjorde att mannen blev oskyldigt utpekad.

Uppgifterna går isär om exakt vad som gick fel. Enligt Bo Nordgren handlar det om att fel ip-adress som skickades till operatören, men Jonas Persson, chef för den kriminaltekniska enheten på Värmlandspolisen, säger till Computer Sweden att det rör sig om en sammanblandning av datum.

– Blandar man ihop datum så kan det slå mot tusentals personer i Sverige, säger han.

Eftersom många internetuppkopplingar då och då tilldelas nya ip-adresser måste tidsangivelserna vara exakta för att rätt person ska kunna knytas till en den.

Enligt Bo Nordgren har polisen anmält sig själv och nu ska en internutredning genomföras.

Hur påverkar det här trovärdigheten i andra typer av brott där misstänkta spåras via ip-adresser?

– Jag vet inte om den påverkas av att man gör ett misstag, säger han.

Källa: Computer Sweden