freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

AMD Firestream 9250 - första kortet över en teraflop

AMD lanserar nu sitt Firestream 9250-renderingskort, vilket är det första proffs kortet som har passerat över teraflopsgränsen. RV770-kärnan kan i en 4x Crossfire X-konfiguration dessutom nå upp till fem teraflops. Ännu har inte många detaljer egentligen bekräftats, men tydligen ska AMDs senaste proffskort, Firestream 9250 leverera en över 1 teraflop i beräkningskraft. Kortet sägs behöva omkring 170 watt, vilket är 20 watt mer än nuvarande 9170-modell. Men då prestandan i sådana fall ska ha fördubblats är förtjänsten värt ökningen i energiförbrukning.

Dessutom kan fyra kort kombineras i Crossfire X, något som TG Daily har fått höra ska kunna ge upp till 5 teraflops beräkningskraft. Även om den siffran inte säger värst mycket i sig så jämför man detta med att det 1996 krävdes 5000 Pentium Pro-processorer för att uppnå 1 teraflop.

Firestream 9250 använder RV770-grafikprocessorn, vilket är samma modell som återfinns i AMDs nya Radeon 4800-grafikkortsserie. I grund och botten sitter alltså både spelentusiaster och professionella användare i grunden på samma hårdvara.

Det är därför inte så underligt att det finns en del hemmasnickrade lösningar som riktat in sig på att lösgöra beräkningskraften i dessa konsumentgrafikkort. Trots allt finns det en hel del pengar att spara med en sådan lösning.

När Firestream 9250 släpps i butik, eller vad det kommer att kosta är ännu okänt.

1 kommentarer

Kvastskatan sa...

Ang LGTG: Största felet är nog att jag inte har en soffa.. utan min säng står parkerad i vardagsrummet framför tv:n.. *skrattar*

Men kanske du är nåt på spåren där ändå. Låter ju faktiskt inte HELT orimligt.. så.. vi får väl testa nångång? ;o))

Hugs!