freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Idag skall Intel släppa en sin senaste platform

Idag är det tänkt att Intel ska lansera sin nya mobila plattform med namnet Centrino 2. Den ska generellt sett ge bättre prestanda än sin föregångare och innehåller också stöd för 802.11n.


Centrino 2 är den första stora uppdateringen av Centrino-plattformen som ursprungligen lanserades 2003. Den nya plattformen är anpassad för nya och snabbare processorer i form av Core 2 Duo-modeller med klockfrekvenser mellan 2,26 och 3,06 gigahertz.

Penryn-processorer tillverkade med 45-nanometersteknik är inkluderade i Centrino 2, och tre av de nya processorerna förbrukar så lite som 25 watt. Detta kan jämföras med den föregående generationen som ligger på 35 watt.

Plattformen har också stöd för 802.11n samt wimax som ger mobilt bredband. Integrerad grafik i form av GM45-kretsar med fullt stöd för DirectX 10 ger också en bättre grafikprestanda än tidigare. GM45 kan för övrigt avlasta processorn när belastningen är hög.

Flera stora datortillverkare kommer att lansera datorer baserade på Centrino 2 under nästa vecka. Redan nu finns det dock flera Centrino 2-datorer ute på marknaden, varav X46 från Santech är ett exempel. Den har bland annat en 15,4-tumsskärm och 4 gigabyte minne och kostar från drygt 6 000 kronor.

Tidigare i år har Intel annonserat att de arbetar med en plattform som i dagsläget går under kodnamnet Calpella. Den kommer så småningom att ersätta Centrino 2 och lanseras under 2009.

0 kommentarer