freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout
freestone-carryout

Fyra nya uppdateringar från Microsoft

Microsofts har släppt fyra stycken säkerhetsbulletiner för februari månad. Två stycken klassificeras av Microsoft som "kritiska" och två som "viktiga".

Nedan följer en beskrivning av säkerhetshålen som rättas med februari månads säkerhetsbulletiner och finns nu tillgängliga via Windows Update.

MS09-002 Internet Explorer ("kritisk"):

Säkerhetsuppdateringen rättar två sårbarheter i Internet Explorer.

  • En angripare kan utnyttja sårbarheterna genom lura användare med en sårbar version av Internet Explorer att besöka en specialkonstruerad webbplats. Problemen är ospecificerade men finns vid användandet av ett sedan tidigare borttaget objekt och vid hanterandet av CSS-filer (Cascading Style Sheets). Vid ett effektivt utnyttjande kan angriparen exekvera godtycklig kod på användarens system och det sker med samma rättigheter som den inloggade användaren besitter.
Microsoft tackar följande personer för upptäckten av sårbarheterna:
Sam Thomas via Zero Day Initiative.


MS09-003 Microsoft Exchange ("kritisk"):

Säkerhetsuppdateringen rättar två sårbarheter i Microsoft Exchange Server.

  • Den första sårbarheten går att utnyttja genom att ett specialkonstruerat meddelande i TNEF-format (Transport Neutral Encapsulation Format) bearbetas av en sårbar Exchange-server. En angripare kan till exempel specialkonstruera ett e-postmeddelande i TNEF-format och skicka till en sårbar server. Vid ett effektivt utnyttjande av denna sårbarhet kan en angriparen ta full kontroll över det drabbade systemet och erhålla samma rättigheter som tjänsten för Exchange Server har.
  • Den andra sårbarheten kan medge en tillgänglighetsattack om ett specialkonstruerat MAPI-kommando skickas till en sårbar Exchange-server. Vid ett effektivt utnyttjande kan tjänsten "Microsoft Exchange Server System Attendant" och andra tjänster som använder sig av "EMSMDB32" (Electronic Messaging System Microsoft Data Base, 32 bit build) bli otillgängliga.
Microsoft tackar följande personer för upptäckten av sårbarheterna:
Bogdan Materna, VoIPshield Systems.


MS09-004 Microsoft SQL Server ("viktig"):

Säkerhetsuppdateringen rättar en sedan tidigare rapporterad sårbarhet i Microsoft SQL Server.

  • Sårbarheten beror på ett fel i hur Microsoft SQL Server hanterar parametrar i "sp_replwritetovarbin()". Sårbarheten kan utnyttjas av en angripare som har åtkomst till en sårbar SQL-server genom att skicka ett specialkonstruerat argument till den sårbara proceduren.
Microsoft tackar följande personer för upptäckten av sårbarheten:
Bernhard Mueller, SEC Consult.


MS09-005 Microsoft Office Visio ("viktig"):

Säkerhetsuppdateringen rättar tre sårbarheter i Microsoft Office Visio.

  • Sårbarheterna går att utnyttja med hjälp av en specialkonstruerad Visio-fil. Vid ett effektivt utnyttjande kan sårbarheterna leda till att minnet blir korrupt och godtycklig kodexekvering kan ske på det sårbara systemet. En angripare kan på så sätt skaffa sig samma rättigheter på systemet som den drabbade användaren har.
Microsoft tackar följande personer för upptäckten av sårbarheterna:
Bing Liu, Fortinet FortiGuard Global Security Research Team.0 kommentarer